Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/fdrro/public_html/inc/conectare.php on line 5
Fundatia pentru dezvoltare rurala din Romania -PROGRAMUL DE PREGATIRE PILOT<br /> Pentru meseria “Lucrator in cadrul gospodariei agroturistice ” <br /> Dezvoltat de catre<br /> FUNDATIA PENTRU DEZVOLTARE RURALA DIN ROMANIA <br /> (FDR)



PROGRAMUL DE PREGATIRE PILOT
Pentru meseria “Lucrator in cadrul gospodariei agroturistice ”
Dezvoltat de catre
FUNDATIA PENTRU DEZVOLTARE RURALA DIN ROMANIA
(FDR)

Sumarul activ

 

 

 

Context

Romania,in mod evident, nu poate ramane la curenta fragmentare a pamanturilor, cu o suprafata medie a exploatatiei de numai 1,7 ha., suprafata care nu permite obtinerea unui venit rezonabil pentru fermier si nici o agricultura competitiva.   

Romania trebuie sa faca fata schimbarii de la o economie bazata pe agricultura si industrie la o economie bazata pe servicii. Misiunea urgenta este de a imbunatati productivitatea in agricultura si industrie prin absorbtia de cunostinte, evitandu-se o posibila imensa problema sociala a surplusului. Aceasta se poate obtine prin: o investitie majora in pregatirea continua si recalificarea fortei de munca pentru a o face mai eficienta si capabila sa raspunda la nevoile dinamice ale pietii de munca.

Pe de alta parte, activitatile economice din zonele rurale sunt subdezvoltate. In 2003, SME-ul din zonele rurale cu profil non-agricol reprezentau doar 2,2%.

Cresterea activitatii economice si a ratei de ocupare a fortei de munca in cadrul economiei rurale a aparut ca o prioritate. Diversificarea este necesara pentru cresterea economica, ocuparea fortei de munca si dezvoltarea durabila in zonele rurale, si deci contribuie la un mai bun echilibru teritorial, atat in termeni economici cat si sociali. Turismul e un sector de dezvoltare in multe regiuni si ofera oportunitati atat pentru diversificarea la ferma cat si pentru dezvoltarea micro-afacerilor pentru o economie rurala mai extinsa.

Rezultatul chestionarului dezvoltat in cadrul acestui proiect cu scopul identificarii competentelor si nevoilor ale populatiei rurale din zona tinta, arata ca 94% dintre cei intervievati considera ca au nevoie de pregatire pentru a dezvolta noi competente si 37% considera ca exista posibilitatile de a dezvolta activitati alternative turismului.  

 

Obiective: 

  • Achizitionarea de noi competente si abilitati practice cu scopul de a dezvolta activitati economice alternative si pentru a genera un venit additional.

Rezultate:

Competente care satisfac nevoile clientilor si care valorizeaza diferitele resurse locale prin activitati alternative:

  • Competente in managementul si conducerea afacerilor;
  • Competente in pregatirea ofertei agroturistice;
  • Competente in alcatuirea meniurilor traditionale, specifice pentru acea zona;
  • Competente pentru alegerea activitatilor de relaxare si divertisment;
  • Cunoasterea legislatiei nationale si europene in ceea ce priveste calitatea produselor si protectia consumatorului;
  • Dezvoltarea relatiei lingvistice de comunicare cu clientii;
  • Cunostinte in legatura cu identificarea si completarea documentatiei pentru cheltuielile zilnice si venit;
  •  Constientizarea nevoii de dezvoltare a competentelor profesionale.

Aptitudini

  • Capacitatea de luare a deciziilor;
  • Increderea in propriile puteri;
  • responsabilitate;
  • Capacitatea de a lucra in conditii de stres;
  • Capacitatea de a face fata unui esec;
  • Capacitatea de asimilare;
  • Capacitatea de a evalua un obiectiv;
  • Spirit de observatie;
  • Spirit de initiativa;
  • Asumarea riscurilor;
  • Rabdare;
  • Atentie;
  • Promptitudine;
  • Posibilitatea de a justifica in mod correct deciziile deja luate.

Continutul modulului:   

Obiectivul de referinta 1: Satisfacerea nevoilor clientilor.
Continutul de baza

  • Constientizarea nevoilor clientilor actuali si potentiali;
  • Drepturile clientilor si motivatia lor;
  • Informarea clientilor in privinta serviciilor oferite;
  • Colectarea si procesarea cererilor clientilor;
  • Comunicarea cu clientul;
  • Comportamentul adecvat orientat catre client.

Ore / pe metoda de predare 

    • Cursuri : 6 ore
    • Dezbatere: 8 ore
    • Studiu de caz: 4 ore
    • Studiu individual: 6 ore

Obiective de referinta 2: Asigurarea dezvoltarii productiei agricole pentru gospodaria agroturistica.
Continutul de baza

  • Estimarea cantitatii de materie prima necesara pentru gospodariaagroturistica (lapte, carne, legume, fructe, etc.);
  • Cultivarea plantelor folosind tehnologii specifice/ecologice;
  • Cresterea animalelor prin activitati ecologice;
  • Alte activitati privind: cresterea animalelor, cultivarea plantelor si valorizarea produselor din flora spontana.     

Ore / pe metoda de predare 

    • Cursuri: 6 ore
    • Dezbatere: 8 ore
    • Studiu de caz: 4 ore
    • Studiu individual: 6 ore

Obiectivul de referinta 3: Sa duca la bun sfarsit operatiuni simple de procesare a materiilor prime vegetale si animaliere in cadrul gospodariei agroturistice.
Continutul de baza

  • Recunosterea materiilor prime vegetale sau animaliere de buna calitate folosind metode organoleptice;
  • Procesarea  laptelui, fructelor, legumelor si a carnii folosind tehnologii specifice pentru obtinerea produselor appreciate de clienti si alti consumatori;
  •  Reguli si proceduri mecanice de procesare a materiilor prime vegetale si animaliere;
  • Reguli si proceduri de preparare folosind sisteme de incalzire pentru diferitele materii prime vegetale si animaliere;
  • Metode si proceduri de obtinere a sucurilor naturale de fructe, obtinute din fructele cultivate si din flora spontana.

Ore / pe metoda de predare 

    • Cursuri: 8 ore
    • Dezbatere: 6 ore
    • Studiu de caz: 10 ore
    • Studiu individual: 8 ore

Obiectivul de referinta 4: Igiena in gospodaria agroturistica si igienizarea tuturor spatiilor si echipamentelor.
Continutul de baza

  • Activitatile de pastrare a igienei in locurilor rezervate turistilor;
  • Activitatile de pastrare in conditii igienico-sanitare a spatiilor de lucru si spatiilor de depozitare;
  • Pastrarea altor echipamente, masinarii, unelte si aparatura folosite in gospodaria agroturistica in conditii igienici-sanitare;
  • Pastrarea si spalarea lenjeriilor folosite pentru turisti.

Ore / pe metoda de predare 

    • Cursuri: 4 ore
    • Dezbatere: 6 ore
    • Studiu de caz: 2 ore
    • Studiu individual: 4 ore

Obiective de referinta 5: Norme de igiena si protectia muncii.
Continutul de baza

  • Reguli si norme pentru igiena personala in domeniul producerii, pregatirii si distribuirii produselor alimentare;
  • Norme de protectia muncii in gospodaria agroturistica;
  • Norme PSI stabilite pentru locul de munca

Ore / pe metoda de predare 

    • Cursuri:  2 ore
    • Dezbatere: 2 ore
    • Studiu de caz: 2 ore
    • Studiu individual: 2 ore

Durata si locatia cursului

Cursul s-a  dezvoltat in 2 perioade distincte:
1. Pentru sub-modulele (obiective de referinta) 1; 4; 5.

  • Durata cursurilor: 23 Mai – 3 Iunie 2005
  • S-au desfasurat pe durata a 12 zile dintre care:
  • 10 zile in centrul de pregatire- Colegiul Agricol din Calarasi;
  • 2 zile in gospodarii agroturistice
  • Numar total de ore: 48 ore

2. Pentru sub-modulele (obiectivele de referinta) 2; 3.

  • Durata cursurilor: 23 Iunie – 14 Iulie  2006
  • Se desfasoara pe durata a 7 zile dintre care:
  • 10 zile in centrul de pregatire- Colegiul Agricol din Calarasi
  • 2 zile in gospodarii agroturistice
  • Numar total de ore: 56 ore

Metode/ Proceduri

Brainstormingpe perechi si in grup, dezbarere, interviu in 3 etape, observatie indrumata, auto-evaluare prin chestionare, proiectare-lucru in echipa.  

Resurse (auxiliare, didactice):

Suport de curs, monster, documentatie specifica, caiete de practica, software educational, video-proiector, materiale informative, grafice si fotografii, etc.

Apreciere
& Evaluare: 

  • Asimilarea cunostintelor a fost apreciata prin:
    • Lucrari scrise;
    • Colocvii;
    • Simulari (pentru una din activitatile practice);
    • Observatie directa asupra executarii unei activitati practice;
    • Analiza greselilor;
    • Evaluarea examenului sustinut pe baza cursului.

 

    • course title
    • was it a new, existing or adapted training course? – new training course
    • number of participants
    • duration (hours)
    • exact dates of pilot training
    • training location
    • whether certification was awarded or approaches to accreditation undertaken
    • what elements were funded by the current Leonardo da Vinci project
    • whether evaluation took place
    • whether evaluation feedback led to further development of the training modules

 Switch to English Limba Romana